Onderhoud

Rietdekbedrijf Bergambacht verricht onderhoud aan bestaande rieten daken. Op deze pagina leest u meer over de verschillende soorten onderhoud die wij verrichten.

Geïnteresseerd in onderhoud aan uw rieten dak? Neem vandaag nog contact met ons op!

Herstelling en renovatie

Natuurlijk is de charme van een rieten dak ook de natuurlijke veroudering van het product maar het uitvoeren van deskundig onderhoud raden wij u zeker aan. Wij zien de schade aan de rietbedekking, nokken of schouwen, wij zien de mosvorming of sterke vervuilling van het dak. Wij constateren snel genoeg de problemen en zullen vervolgens met u de mogelijkheden bespreken. Nadat er met u gesproken is zal er een gedetailleerde schriftelijke offerte aan u worden overhandigd.

Bij een groot onderhoud wordt heel uw rietendak door de rietdekker geinspecteerd. Het mos wordt verwijderd. Waar de bindingen verdwenen zijn, worden nieuwe bindingen bijgetrokken en het riet wordt op plaatsen waar het nodig is een 20 tal cm teruggetrokken bijgevuld met riet en opgedreven. Nokken en schouwen worden bij het groot onderhoud nagekeken en waar nodig bijgewerkt. Het dak wordt grondig schoongemaakt en zo egaal mogelijk bijgeklopt.

Preventief onderhoud

Preventief onderhoud is voor een rieten dak altijd een goed idee geweest. Dat wil zeggen, het dak bijhouden om te zorgen dat het echte onderhoud zo lang mogelijk kan worden uitgesteld. Wanneer storm- of vogelschade optreedt zijn hier in eerste instantie zelden grote bedragen mee gemoeid. Een scheur in het metselwerk van de nok is ook zo gerepareerd. Laat men dit na, dan gaat het op die plaats inwateren en is men na verloop van tijd een veelvoud van het originele reparatiebedrag kwijt. Nog afgezien van eventuele vervolgschade.

De laatste jaren hoort bij het preventieve onderhoud ook de bestrijding van algen en in mindere mate mossen.

Mosvorming

Tot 50 jaar geleden werd bijna geen onderhoud gepleegd aan rieten daken op het gebied van algen- en mos bestrijding. Algen (en mos) op een rieten dak schenen geen nadelige effecten te veroorzaken met betrekking tot de levensduur van het dak (voor een normaal pand ligt de levensduur tussen de 25 en 50 jaar).

Dit lijkt de laatste jaren te veranderen. Het lijkt nu zo te zijn dat met name algenontwikkeling wel een negatieve invloed op de levensduur van het dak heeft. Zeker wanneer algen een gesloten laag vormen. Een geringe investering in preventief onderhoud betaalt zich terug in de vorm van een relevante levensduurverlenging van het rieten dak.

Oorzaken van mosvorming

  • Daken in boomrijke omgeving
  • Veranderde samenstelling van lucht; minder zwavel, meer stikstof (vooral algen profiteren daarvan)
  • Het toenemende isoleren van huizen
  • Toenemen van de neerslag en te korte droge periodes