Opbouw

Riet als dakbedekking is al eeuwen oud. Maar als gevolg van het steeds opnieuw beschikbaar komen van nieuwe technieken en materialen is het rietdak nog steeds in ontwikkeling. Ook regelgeving van de overheid heeft op de constructie van het rieten dak grote invloed.

Rietdekbedrijf Bergambacht is altijd op de hoogte van de nieuwste technieken en regelgeving. Neem contact op!

De traditionele open constructie

Het riet wordt op de rietlatten gebonden. Er zal vanwege de techniek van het binden altijd een spouw bestaan tussen het riet en de onderconstructie. Het rietpakket doet hier in de praktijk niet mee als isolerend pakket. Isolatie aan de binnenzijde is mogelijk.

Duidelijk zijn hier de gordingen, rietlatten, de sprei- en rietlaag te zien. Het “open” karakter van het rietendak is ook van de binnenkant waar te nemen. Omdat de traditionele open constructie relatief brandgevaarlijk is, minder comfort (tocht) en stof met zich mee brengt, gaat de voorkeur van rietdekkers en opdrachtgevers in toenemende mate uit naar het aanbrengen van een gesloten constructie(schroefdak).

De gesloten constructie

Bij de gesloten constructie, het “schroefdak” genoemd, wordt het riet geschroefd op een gesloten onderconstructie. Dat kan variëren van eenvoudig plaatmateriaal tot een geïsoleerd dakpaneel. Welke constructie word gekozen is volledig afhankelijk van het karakter van het onderliggende pand. Voor woonhuizen gaat de voorkeur uit naar het schroefdak vanwege de goede combinatie van isolerende en brandwerende eigenschappen. Het tegen brand verzekeren van een woonhuis met een schroefdak kan tegen het zelfde tarief als een huis met een pannendak.