Riet

Riet dat geschikt is om als dakdekkersriet in een rietdak te worden verwerkt moet afkomstig zijn uit gematigde streken en gegroeid zijn met de voeten in zoet, arm water. Rietdekbedrijf Bergambacht is kundig over de verschillende soorten riet en helpt u graag bij de juiste keuze. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

In Nederland komt goed riet uit…

Friesland (o.a. de Makkumerwaard), Noord Holland, Stellendam, Nieuwkoopse plassen, de grote rivieren en vooral uit de kop van Overijssel (de Weerribben, dit is de omgeving van Kalenberg en de Wieden, dit is omgeving van Giethoorn, Vollenhove en Belt-Schutsloot). Het Nederlandse rietareaal is nog ongeveer 7000 hectare groot. Dit is bij lange na niet genoeg. Ongeveer 75% van het in Nederland verwerkte riet komt uit het buitenland.

Riet wordt ingevoerd uit onder andere…

Hongarije, Oostenrijk, Roemenie, Oekraine, Polen, Estland, Turkije en sinds begin 2006 zelfs uit China.

Wat is het beste riet?

Het beste riet is niet altijd het fijnste riet. Voor een echt gezond en duurzaam dak is wat grover riet echter vaak beter. Een diameter van 5 tot 8 mm ademt meer en slaat minder snel dicht, wat eventueel tot een relevant langere levensduur kan leiden.